Wat is bijziendheid?

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren. De keuze in contactlenzen is groot. Je kan kiezen voor zachte lenzen, vormstabiele (harde) lenzen en zelfs lenzen die je alleen ‘s nachts in hoeft te doen (orthokeratologie) zoals DreamLite nachtlenzen.

Myopie kan twee oorzaken hebben: 

  1. Een te grote oogaslengte (het oog is te lang geworden). 
  2. Een te sterk brekend vermogen (van ooglens). Dit wordt ook wel “brekingsmyopie” genoemd. 

Brekingsmyopie komt zelden voor. In de meeste gevallen wordt myopie veroorzaakt doordat het oog in de aslengte te lang is geworden. De binnenvallende lichtstralen vallen niet meer óp maar vóór het netvlies. Hierdoor ontstaat er een onscherp beeld bij het in de verte kijken.

Het aantal kinderen en jongeren dat bijziend is neemt de afgelopen jaren drastisch toe. Nu al is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend.1 Niet alleen de hoeveelheid bijziende kinderen, maar ook de mate van bijziendheid (de hoogte van de min-sterkte) neemt toe.2 De snelle toename hiervan is onder andere te wijten aan lifestyle; kinderen zitten meer binnen en kijken vaker en langer dichtbij op mobiele apparaten. [BRON] In de verte kijken wordt steeds moeilijker.

Deze toename is zorgelijk. Vooral omdat, naarmate de bijziendheid verergert, de kans op ooggezondheidsproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating toeneemt. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar ze kunnen op termijn zelfs leiden tot blindheid.

Meer lezen over bijziendheid bij kinderen en wat hiertegen te doen? Check het hier.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.

1 NOS nl Kwart 13-jarigen bijziend, onderzoekers waarschuwen voor telefoongebruik. Jun, 2018.
2 Holden BA, Fricke TR, Wilson DA et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. Ophthalmology. 2016; 123:1036-42.
3 Flitcroft DI. The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Prog Retin Eye Res. 2012 Nov;31:622-660.