Wat is een cilinderafwijking?

De breking van het licht is in alle richtingen gelijk. Als het hoornvlies niet mooi bolvormig is zoals een voetbal, maar meer ovaalvormig (zoals een rugbybal) dan breekt het licht wat het oog binnenkomt niet in beide richtingen op een gelijke manier en komen de lichtstralen dus niet op hetzelfde punt op het netvlies samen. Er ontstaat een onscherp beeld. Je hebt dan een cilinderafwijking, in vaktermen astigmatisme genoemd.

Er zijn twee soorten astigmatisme:

  • Regelmatig astigmatisme: het hoornvlies is in de ene richting meer gekromd dan in de andere richting. De 2 brekingsvlakken staan loodrecht op elkaar. Deze vorm komt het meeste voor.
  • Onregelmatig astigmatisme: de kromming van het hoornvlies is niet gelijkmatig. De 2 brekingsvlakken staat niet loodrecht op elkaar waardoor een onregelmatige breking plaatsvindt. Dit kan het gevolg zijn van een oogaandoening zoals keratoconus, of oogletsel. Deze vorm is veel zeldzamer.

Naast deze twee soorten astigmatisme van het hoornvlies kunnen astigmatisme van de ooglens en van het netvlies ook voorkomen.

Hoe herken je een cilinderafwijking?

De symptomen van een cilinderafwijking zijn minder goed herkenbaar dan bij verziendheid of bijziendheid. Bij een cilinderafwijking zie je vaak wazig, zowel veraf als dichtbij en heb je het gevoel dat je niet goed kan focussen. Soms lijken verticale lijnen te kantelen. Ook komen vermoeide ogen vaak voor.

Welke oplossingen zijn er?

Als je een cilinderafwijking hebt, heb je een bril met glazen waarin de cilinder is verwerkt, of torische contactlenzen nodig om weer scherp te kunnen zien. Door die speciale vorm hebben torische contactlenzen verschillende refractiesterktes in verticale en horizontale richting.

Bij dit type contactlenzen is de pasvorm cruciaal. Aangezien ze een correctie in een bepaalde richting hebben, moeten ze op de juiste manier op het oog blijven zitten. Ook het aanmeten door de oogzorgspecialist moet heel zorgvuldig gebeuren. Als je torische contactlenzen niet goed zijn aangemeten en verschuiven beïnvloedt dit je gezichtsscherpte.

Door het gebruik van Sub Micron Lathing zijn we bij CooperVision Specialty EyeCare in onze fabriek in Eerbeek in staat om de meest complexe lensdesigns op een duizendste van een millimeter nauwkeurig te vervaardigen. We hebben een breed aanbod aan torische contactlenzen op maat in zacht, vormstabiel en zelfs als nachtlens.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.