Droge ogen

Last van droge ogen? Dit kan een branderig, vermoeiend en zelfs stekend gevoel geven. Sommige mensen omschrijven het als een gevoel van zand in de ogen en hebben ook sneller last van fel licht (fotofobie) en wazig zicht.

Waarom krijg je last van drogen ogen? Dit kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken:

Onvoldoende traanaanmaak

De traanproductie kun je meten met een speciaal stripje (Schirmer test). De traanvochtproductie kan onvoldoende zijn als gevolg van verschillende aandoeningen en oogziekten, zoals:

 • Aandoening van de traanklier
  De traanklier kan aangetast zijn door bepaalde ontstekingsreacties, bijvoorbeeld sarcoïdose of een schildklierziekte.
 • Sjögren chronische auto-immuunziekte
  Het afweersysteem van het lichaam richt zich tegen lichaamseigen weefsels. Het tast de traan- en speekselklieren aan. Ongeveer 1 op de 10 van de patiënten met droge ogen heeft Sjögren.

Andere oorzaken van verminderde productie van traanvocht:

 • Hormonale veranderingen
  Bij vrouwen in de overgang komen drogen ogen vaak voor. Meestal komt dit door verandering in de hormoonhuishouding.
 • Medicatie
  Medicijnen kunnen invloed hebben op de productie van de traanfilm, bijvoorbeeld orale anticonceptie.

Toegenomen verdamping van de traanfilm

De traanfilm droogt sneller op door bepaalde omstandigheden (airconditioning), centrale verwarming, en fietsen in de wind. Soms leidt uitdroging juist tot extra traanproductie. Deze worden in een reflex geproduceerd. De reflextranen zijn meestal niet van een goede samenstelling. Hierdoor ontstaat een eindeloze herhaling van uitdroging en opnieuw reflextranen die te snel opdrogen.

Niet goed sluiten van het oog en onvoldoende knipperen

Bij elke knipperslag zorgt het ooglid voor een goede verdeling van de traanlaag over het oog. Het oog droogt sneller uit wanneer de oogleden niet goed kunnen sluiten (denk aan verlamming en ooglidafwijkingen). Het oogoppervlak wordt dan blootgesteld.

Soms is het ook zo dat iemand simpelweg onvoldoende knippert. Mensen met van nature droge ogen merken het effect hiervan eerder. Bijvoorbeeld bij intensief werk dichtbij zoals op de computer of tablet.

Leeftijd en allergieën?

Oogdruppels, ooggel en in sommige gevallen medicijnen kunnen soms uitkomst bieden bij droge ogen. Ook sclera lenzen kunnen – naast scherp zicht – zorgen voor verlichting. Dit zijn lenzen op medische indicatie en worden in overleg met je oogzorgspecialist bij je verzekeraar aangevraagd. Meer weten over sclera lenzen? Lees hier verder.

 

Heb je het idee dat je last hebt van droge ogen? Laat jouw ogen controleren bij een oogzorgspecialist. Je vindt ze via onze storelocator.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.