Keratoconus

Keratoconus wordt veroorzaakt door een verdunning in het hoornvlies. Het hoornvlies krijgt hierdoor een spitse (kegel) vorm. Symptomen van keratoconus zijn wazig zien, vervormd zicht, hoofdpijn en overgevoeligheid voor licht.

Keratoconus is een aangeboren oogziekte. Iemand die met keratoconus is geboren krijgt vaak pas tijdens of na de puberteit klachten. Geleidelijk ontstaat de kegelvorming en daarmee ook de symptomen. Meestal komt het aan beide ogen voor.

Aangezien het hoornvlies de sterkst brekende lens van het oog is, geeft de vervorming hiervan  verminderde gezichtsscherpte. Dit is met een bril niet optimaal te corrigeren. Een (speciale) contactlens is een veel betere optie, omdat die het oog voorziet van een nieuw voorvlak. De ruimte tussen hoornvlies en contactlens wordt opgevuld met traanvocht en zo is de onregelmatigheid gecorrigeerd. Door allerlei innovaties is er een breed pallet aan mogelijkheden om met contactlenzen de gezichtsscherpte in geval van keratoconus te verbeteren.

Keratoconus en contactlenzen
Vormstabiele contactlenzen, zoals de Senso KC en Senso KCQ, zijn al jaren de eerste keus als het gaat om gezichtsscherpte verbetering bij keratoconus. Ze zijn kleiner dan het hoornvlies en drijven als het ware op het traanvocht. De moderne vormstabiele lens is al lang niet meer te vergelijken met de ouderwetse “harde” lens van vroeger. Moderne ultradunne designs uitgevoerd in zeer oogvriendelijke materialen maken dat ze voor veel keratoconus patiënten de oplossing bieden om weer gewoon te kunnen functioneren.

Zachte contactlenzen waren lang geen optie bij keratoconus. Deze lenzen zijn zeer comfortabel, maar ook heel flexibel. Dat maakt dat de onregelmatige vorm van de cornea overgenomen wordt, in plaats van gecorrigeerd. Nieuwe speciale zachte keratoconus designs hebben dit veranderd. Door de middendikte alleen te verhogen waar het nodig is en de rest van de lens comfortabel dun te houden, vormen deze lenzen een goede optie voor keratoconus patiënten die niet kunnen wennen aan vormstabiele lenzen of door omstandigheden beter af zijn met zachte lenzen. Al zal de gezichtsscherpte vaak iets minder goed gecorrigeerd worden dan met vormstabiele lenzen. Dit hangt van het stadium van de keratoconus af.

Scleralenzen zijn vormstabiele contactlenzen die zo groot zijn dat ze een groot deel van het oog aan de voorkant bedekken. Ze rusten op het witte deel van het oog (de sclera) en overbruggen het hoornvlies. Er is dus geen contact met de cornea. De ruimte tussen hoornvlies en de achterkant van de lens wordt opgevuld met vloeistof. Dit betekent dat de keratoconus veilig ingebed zit in een vloeistofreservoir. De onregelmatigheid wordt geneutraliseerd en de lens vormt de nieuwe voorkant van het oog. Zulke grote lenzen lijken heftig, maar zitten juist erg prettig omdat het oogwit (de sclera) gevoelloos is. Sclera lenzen zijn steeds populairder als oplossing bij bijvoorbeeld keratoconus. Dit komt omdat ze de optimale gezichtsscherpte van vormstabiele contactlenzen combineren met het comfort dat in de buurt komt van zachte lenzen. Daardoor zijn scleralenzen steeds vaker de eerste keus, zeker in gevorderde stadia van keratoconus.


Wil je meer weten over keratoconus of je oriënteren op de beste oplossing voor jouw situatie? Bezoek dan een contactlensspecialist met ervaring op het gebied van de medische toepassing van contactlenzen. Je vindt ze via onze storelocator.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.