Refractieafwijkingen

Hoe zie je scherp? Om scherp te kunnen zien is het belangrijk dat de lichtstralen die je oog binnenkomen precies op je netvlies samenvallen. Vallen die lichtstralen hier iets voor of iets achter, dan zie je wazig. Het hoornvlies en de lens vormen samen het brekingssysteem van het oog. De lichtstralen worden gebogen zodat ze precies op het netvlies vallen. Dit is refractie, ofwel brekingssterkte. De brekingssterkte van de lens in je oog wordt uitgedrukt in dioptrieën (D).

Om te zorgen dat de lichtstralen ook bij verschillende kijkafstanden precies op het netvlies vallen, verandert de lens in je oog van vorm. Hoe boller de lens zich maakt, hoe scherper een dichtbijgelegen voorwerp op het netvlies wordt afgebeeld, dit heet accommoderen. Best knap van je oog dus om dat zo uit te rekenen.

Dus wat als je wazig ziet? Dan heb je hoogst waarschijnlijk een refractieafwijking. Dit houdt in dat bij één of beide ogen een bepaalde fout (oogfout) in het brekingssysteem zit waardoor er een onscherp beeld op het netvlies ontstaat. Er zijn verschillende refractieafwijkingen mogelijk. De meest voorkomende zijn:

Met een bril of contactlenzen kan de oogfout worden gecorrigeerd en kun je weer scherp zien.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.