Wat is verziendheid?

Je bent verziend wanneer je voorwerpen van dichtbij niet goed scherp kunt zien. De wetenschappelijke naam voor verziendheid is hypermetropie.

Verziendheid kan twee oorzaken hebben:

  • Een te zwak brekend vermogen (door het hoornvlies of de lens)
  • Een te korte oogaslengte (te kort oog).

Bij mensen met verziendheid is het oog meestal korter dan normaal. Wanneer het hoornvlies te vlak is of het oog te kort, dan worden de binnenvallende lichtstralen te weinig gebroken. De lichtstralenvallen niet netjes óp, maar achter het netvlies. Op het netvlies zelf ontstaat geen scherp beeld.

Als de verziendheid niet al te sterk is, kunnen vooral kinderen en jongeren deze oogfout vaak nog compenseren door te accommoderen: de oogspieren spannen zich in om het beeld toch scherp op het netvlies af te beelden. Echter, accommodatie kost energie en het oog is de hele dag inspanning aan het leveren. Klachten die kunnen optreden zijn vermoeidheid, hoofdpijn en dubbelzien.

Om ontspannen scherp te kunnen zien bieden een bril of contactlenzen met een plus-sterkte de uitkomst. De contactlenzen van CooperVision Specialty EyeCare zijn uniek in optiek. We zijn gespecialiseerd in het produceren van maatwerklenzen met de hoogste precisie en kwaliteit. Voor elk oog is er een oplossing. Zo ook voor de jouwe. Benieuwd naar onze vormstabiele en zachte contactlenzen? Je kunt ze hier bekijken.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.