Myopie management

Bijziendheid (myopie) komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt extremer. Onderzoekers spreken zelfs van een myopie-epidemie. Een gewone bril of contactlenzen helpen niet, omdat dit het risico op verergering niet tegengaat.Een oogzorgspecialist kan een aantal behandelingen bieden die bijziendheid afremmen: dit heet myopie management (myopie = bijziendheid). Door op tijd met myopie management te beginnen kan bijziendheid zoveel mogelijk worden tegengegaan.

Allow cookies to see video content

Bijziendheid bij kinderen

Dat steeds meer kinderen in de verte minder goed kunnen zien komt onder meer door veel dichtbij kijken op schermen.2 Eenmaal bijziend, altijd bijziend. Dus hoe eerder het herkend én beperkt wordt, hoe beter. Gelukkig zijn er manieren om bijziendheid te remmen en voor kinderogen te zorgen.

Onze oplossingen

SightGlass Vision™

Een uniek brillenglas om de ontwikkeling van myopie bij kinderen vanaf 6 jaar te vertragen.
View product

MiSight® 1 day

Dé zachte kinderdaglens waarvan bewezen is dat die myopie bij kinderen afremt.
View product

DreamLite® MC nachtlenzen

Dé nachtlens waarvan bewezen is dat deze progressieve myopie bij kinderen remt.
View product

Veelgestelde vragen

  • Waarom is myopie management gericht op kinderen?

    Myopie management is gericht op jongeren en kinderen, omdat voornamelijk tussen 6 en 17 jaar oud de grootste verergering van bijziendheid meestal plaatsvindt.(1) Dat is dé leeftijdsgroep om in te grijpen om zo ooggezondheidsproblematiek op latere leeftijd zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. (1) Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016.
  • Wat is een Myopie Management Expert?

    De Myopie Management Expert doet er alles aan om progressieve myopie (=bijziendheid) te managen. De Myopie Management Expert brengt in kaart welk risico een kind loopt om bijziend te worden. Is een kind al bijziend? Dan zijn er verschillende myopie management therapieën om uit te kiezen zoals lifestyle-advies, Atropine oogdruppels (via de oogarts) of speciale contactlenzen. Als dit nodig blijkt stelt de Myopie Management Expert – in eventueel overleg met andere behandelaars – een behandelplan op maat op. Dit om de verergering van de bijziendheid zo veel mogelijk tegen te houden.
  • Lenzen voor mijn kind, waar moet ik op letten?

    Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud.(1) Voordat een kind kan starten met dragen van lenzen legt de oogzorgspecialist uit wat het inhoudt om de lenzen te dragen en welke verantwoordelijkheden daarbij komen kijken voor het kind, bijvoorbeeld op het gebied van hygiëne. (1) Charm, J & Cho, P, 2013, High Myopia-Partial Reduction Ortho-k: A 2 year randomized study, Optometry and Vision Science, Vol 90, No 6 P530-539.

1 Wildsoet CF, Chia A, Cho P, et al. IMI – Interventions for Controlling Myopia Onset and Progression Report. Invest Ophthalmol Vis Sci.2019;60:M106–M131.
2 Rose KA, Morgan IG, Ip J, et al. Outdoor Activity Reduces the Prevalence of Myopia in Children. Ophtalmology 2008.