Oogzorg

We registreren tot 80% van onze indrukken door ons gezichtsvermogen.1 De meeste mensen geven bij de vraag ‘welk zintuig zou je absoluut niet willen missen?’ zicht als antwoord.  

Hoe werkt je oog precies en hoe kun je goed voor je ogen zorgen? Wat is het verschil tussen bijziendheid en verziendheid? Hoe ontstaan droge ogen? En hoe draag je veilig contactlenzen? Antwoord op deze vragen en meer vind je terug op deze pagina.

Hoe werkt het oog?

Onze ogen vangen signalen op uit de omgeving en geven deze via de oogzenuw door aan onze hersenen. Daar worden de signalen van beide ogen omgezet in waarnemingen; in zicht dus.

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

Oogzorgspecialist

Wat is het verschil tussen een opticien en een optometrist? Wat doet de orthoptist en wanneer ga je naar een oogarts? We leggen het hier uit.

Over contactlenzen

De eerste contactlens werd in 1508 al ontworpen door Leonardo da Vinci, maar pas vanaf 1888 kwam de ontwikkeling van de contactlens in een stroomversnelling.

Bron: https://www.alimentarium.org/en/knowledge/senses-%E2%80%93-sight Wetenschappelijke bron beschikbaar?