Oogzorgspecialist

Wat is het verschil tussen een opticien en een optometrist? Wat doet de orthoptist en wanneer ga je naar een oogarts? We leggen het hier uit. Wees zuinig op je ogen en laat goed voor je ogen zorgen door een deskundige. Informeer altijd of diegene die je onderzoekt of adviseert de juiste opleiding heeft gevolgd.

Opticien

Een opticien is gespecialiseerd in het uitvoeren van oogmetingen en het aanmeten van brillen. Ook heeft hij/zij de kennis en apparatuur in huis om te bepalen of verder onderzoek nodig is door bijvoorbeeld een optometrist, orthoptist of oogarts. Het beroep van opticien is zeer divers: advies en verkoop m.b.t. monturen en brillenglazen, het repareren van brilmonturen en slijpen van brillenglazen, het reinigen van glazen en lenzen, bijstellen van brillen en administratieve werkzaamheden horen allemaal bij het beroep van de opticien.

Om gediplomeerd opticien te worden volg je een mbo niveau 4 studie van 4 jaar. In Nederland is het beroep opticien helaas niet gereguleerd door de overheid waardoor men zich ook opticien kan noemen zonder diploma. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is dat een opticien beschikt over een erkende vakopleiding.

Contactlensspecialist

Een contactlensspecialist is een opticien die zich gespecialiseerd heeft in contactlenzen. Hij/zij adviseert je welk type contactlens het beste bij je past, checkt de gezondheid van je oog en traanfilm, meet de contactlenzen aan, leert je hoe je ze moet gebruiken (in- en uitdoen, schoonmaken) en voert vervolgens ook periodiek je lenscontrole uit. Naast de 4-jarige mbo-opleiding en 2 jaar post-mbo specialisatie is een contactlensspecialist nooit uitgeleerd en volgt regelmatig bijscholingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van contactlenzen.

Optometrist

Een optometrist onderzoekt of het oog gezond is. Wanneer je oogklachten signaleert, vermindert zicht hebt of wanneer oogaandoeningen zoals glaucoom in je familie voorkomen, kan een optometrist verder onderzoek verrichten. De optometrist is in staat om met oogonderzoek problemen tijdig te signaleren. Optometristen zijn veelal te vinden in optiekzaken, ziekenhuizen, oogzorgcentra of eigen praktijken. Een optometrist kan doorverwijzen naar je huisarts, orthoptist of oogarts. Om optometrist te worden volg je een hbo-studie van 4 jaar.

Met het opstellen van het Plan Geïntegreerde Oogzorg in 2013 is met de Nederlandse Vereniging van Orthoptisten en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap afgesproken dat optometristen kinderen vanaf 8 jaar en ouder kunnen onderzoeken. Dus op de dag dat het kind 8 jaar is, mag hij/zij naar de optometrist.1

Orthoptist

Orthoptie is de leer van het recht zien (‘orthos’ is Grieks voor recht en ‘opsis’ voor zien). Deze oogzorgspecialist is o.a. gespecialiseerd in scheelzien, dubbelzien en een lui oog. Ook houdt de orthoptist zich bezig met neurologische oogklachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn en leesproblemen die worden veroorzaakt door de samenwerking van de ogen of klachten na een herseninfarct.

Kinderen tot 12 jaar worden vaak voor onderzoek van het gezichtsvermogen doorverwezen naar de orthoptist. Je vindt de orthoptist vooral in het ziekenhuis op de afdeling Oogheelkunde, in een oogkliniek en soms in een eigen praktijk. Orthoptisten hebben een 4-jarige hbo-opleiding gevolgd.

Oogarts

Een oogarts houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van patiënten met afwijkingen aan het oog. Ook voert de oogarts wetenschappelijk onderzoek uit. Patiënten met staar, netvliesloslating, maculadegeneratie, diabetische retinopathie, glaucoom of een oogtumor worden gecontroleerd en behandeld door de oogarts. Verder kun je vaak bij de oogarts terecht als er een erfelijke oogaandoening in de familie voorkomt.

Sommige oogziekten kunnen door de oogarts met oogdruppels of met speciale injecties behandeld worden. Bij andere aandoeningen, zoals een netvliesloslating of staar, is een operatie nodig die de oogarts uitvoert. Bijna alle oogartsen werken in een ziekenhuis of behandelcentrum voor oogziekten. Om oogarts te worden studeer je Geneeskunde aan de universiteit en specialiseer je je daarna in de medische en chirurgische oogheelkunde. In totaal duurt de opleiding tot oogarts 12 jaar.

Oogartsen kunnen voor kinderen met progressieve bijziendheid Atropine druppels voorschrijven als (onderdeel van) myopie management therapie. Meer weten over progressieve bijziendheid bij kinderen en de behandeling hiervan? Lees hier verder. 

Myopie Management Expert

De Myopie Management Expert doet er alles aan om progressieve myopie (=bijziendheid) te managen. Myopie management is gericht op jongeren en kinderen. Dit omdat voornamelijk tussen 6 en 17 jaar oud de grootste verergering van bijziendheid meestal plaatsvindt.1 Dat is dé leeftijdsgroep om in te grijpen om zo ooggezondheidsproblematiek op latere leeftijd zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. De Myopie Management Expert brengt in kaart welk risico jouw kind loopt om bijziend te worden. Is jouw kind al bijziend? Dan zijn er verschillende myopie management therapieën om uit te kiezen zoals lifestyle-advies, Atropine oogdruppels (via de oogarts) of speciale contactlenzen. Voor meer informatie over deze speciale contactlenzen lees hier verder. Als dit nodig blijkt stelt de Myopie Management Expert – in eventueel overleg met andere behandelaars – een behandelplan op maat op. Dit om de verergering van de bijziendheid zo veel mogelijk tegen te houden. Welke optie het beste past wordt altijd per persoon bekeken door de specialist(en).

Myopie Management Expert is géén officiële opleiding of titel, maar een erkenning die aanduidt dat jouw oogzorgspecialist zich heeft verdiept en gespecialiseerd in dit onderwerp door onze training te volgen en met succes de test af te nemen via de CooperVision SEC Academy. Je vindt de dichtstbijzijnde Myopie Management Expert via onze storelocator.

Zie ook

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Door dit regelmatig te doen weet je hoe gezond ze zijn. Wanneer zijn jouw ogen voor het laatst gecontroleerd?

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.
 

Vind opticien

Vind eenvoudig gecertificeerde oogzorgspecialisten bij jou in de buurt via onze storelocator.
 

1 Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016.