Hoe werkt het oog?

Onze ogen vangen signalen op uit de omgeving en geven deze via de oogzenuw door aan onze hersenen. Daar worden de signalen van beide ogen omgezet in waarnemingen; in zicht dus.

Je kan het oog vergelijken met een fototoestel. Een oog heeft twee lenzen: het hoornvlies (de cornea) en de eigenlijke lens (de ooglens). Met de ooglens zoom je in en uit (accommoderen) waardoor je beelden op elke afstand scherp kan zien. Tussen de twee lenzen bevindt zich het ‘diafragma’; de pupil. Aan de binnenkant van de oogbol ligt de ‘filmplaat’ oftewel het netvlies (de retina). Met behulp van de lenzen vormt er zich een scherp beeld op ons netvlies.

De iris is het gekleurde deel van het oog dat de grootte van de pupil en daarmee de hoeveelheid invallend licht regelt. In fel licht wordt de pupil kleiner, in het donker wordt de pupil groter. Hierdoor kunnen we zowel in fel zonlicht als in schemer goed zien. De kleur van de iris is uniek en per verschilt per persoon. Bij veel pigment in de ogen is de iris bruin. Bij weinig pigment kan men blauwe of grijze ogen hebben.

De pupil is een kleine (zwarte) opening in de iris en bepaalt de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt. In fel licht wordt de pupil kleiner, in het donker wordt de pupil groter. Hierdoor kunnen we zowel in fel zonlicht als in schemer goed zien.

Het netvlies is een lichtgevoelige laag aan de binnenzijde van het oog. Bevat miljoenen staafjes en kegeltjes. Deze vangen het licht op dat het oog binnenkomt en zetten het om in elektrische signalen die naar onze hersenen gaan.

Het netvlies heeft ongeveer 6 miljoen kegeltjes die we gebruiken bij daglicht of goed kunstlicht. Met de kegeltjes kunnen we kleuren zien en details onderscheiden van dingen die zich recht voor ons bevinden. Lezen en tv-kijken doen we bijvoorbeeld met de kegeltjes.

De kegeltjes zijn verantwoordelijk voor het zien in daglichtomstandigheden. De staafjes dienen voor het zicht in de nacht. We kunnen met staafjes geen details waarnemen.

Het hoornvlies is de transparante voorste laag van het oog. Een belangrijke beschermlaag. 

De harde oogrok of sclera is de buitenwand van de oogbol, beschermt het oog en biedt stevigheid. Aan de voorzijde gaat de sclera over in de cornea.

De oogzenuw geeft signalen door van het oog naar de hersenen. Dit loopt via de achterzijde van de oogbol naar de hersenen. 

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

Vind opticien

Vind eenvoudig gecertificeerde oogzorgspecialisten bij jou in de buurt via onze storelocator.