Oogmeting

Wanneer zijn jouw ogen voor het laatst gecontroleerd? Door jaarlijks je ogen te laten controleren bij een gediplomeerde oogzorgprofessional kunnen veranderingen in een vroeg stadium worden opgemerkt. 

Wat gebeurt er bij een oogmeting?

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan. Dat is een slim apparaat waarmee je naar een afbeelding kijkt die eerst scherp en daarna onscherp te zien is. Deze snelle meting geeft al een goede indicatie van de sterkte van je ogen en of je een correctie nodig hebt.

Vervolgens wordt voor elk oog afzonderlijk en voor beide ogen samen je visus (je gezichtsscherpte) bepaald. Je hebt deze kaart vast al eens eerder gezien maar kent de naam misschien nog niet, dit doet jouw oogzorgspecialist met de Snellen letterkaart op een afstand van 6 meter. Als je moeite hebt met het lezen van een boek of tekst op een monitor krijg je ook een speciale meting voor je zicht dichtbij. Hierbij wordt een leeskaartje voorgehouden. In sommige gevallen moet ook de cilindersterkte worden bepaald. Dan mag je kijken naar een afbeelding met ronde vormen en beantwoord je tegelijkertijd vragen van je oogzorgspecialist. De uitslag van de cilindrische sterkte wordt gecombineerd met je andere metingen.

Je visus wordt aangeduid met een getal. 1.0 staat voor 100% zicht. Is je visus lager dan 1.0? Dan krijg je een speciale bril op met voorzetglaasjes met verschillende sterkten om te zien of je visus hiervan verbetert. Dit heet refractioneren.

Naast het meten zelf stelt je oogzorgspecialist je ook allerlei vragen m.b.t. je geschiedenis (anamnese). Ben je tevreden met je zicht? Gebruik je medicatie? Heb je oogoperaties gehad? Zijn er erfelijke oogaandoeningen binnen de familie bekend? Etc. Dit wordt meegenomen in het totaalplaatje om je een gericht advies te kunnen geven en een passende kijkoplossing. 

Waarom is het belangrijk om je ogen geregeld te checken?

Een bezoekje aan de oogzorgspecialist draait niet alleen om je zicht en hoeveel je kunt zien. Het gaat ook om het vaststellen van de algemene gezondheid van je ogen en het op tijd herkennen van eventuele oogproblematiek. Dit is niet alleen nodig als je ouder wordt. Ook bij kinderen is dit raadzaam. Voorbeeld: juist in de leeftijdsgroep tussen de 6 en 17 jaar oud vindt vaak de grootste verergering van bijziendheid plaats.Dat is dé leeftijdsgroep om in te grijpen om zo ooggezondheidsproblematiek op latere leeftijd zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Ga daarom van jongs af aan minimaal 1 keer per jaar naar een oogzorgspecialist om je ogen te laten checken. + verwijzing bijziendheid bij kinderen

Zie ook

Contactlensaanmeting

Het is voor je zicht en comfort belangrijk dat jouw contactlenzen voldoende (maar niet te veel) bewegen.

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. 

Vind opticien

Vind eenvoudig gecertificeerde oogzorgspecialisten bij jou in de buurt via onze storelocator.
 

1 Morgan P. Is Myopia Control the Next Contact Lens Revolution? The Optician 2016.