Irregulaire corneas

De cornea is ook wel bekend als het hoornvlies. Deze heeft twee functies: 

  1. Bescherming van het oog door de barrière tussen het oog en de buitenwereld te vormen 
  2. Licht doorlaten in het oog. De bolling van het hoornvlies werkt daarbij als een lens 

Soms zit er een irregulariteit in de cornea. Dit kan komen door een oogziekte zoals keratoconus, maar het meest voorkomend is een beschadiging door bijvoorbeeld een scherp voorwerp, vuurwerk of een ontsteking.  

Wanneer de cornea vervormd of beschadigd (irregulair) is, zijn er met traditionele contactlenzen en brillen vaak geen mogelijkheden meer om de gezichtsscherpte te verbeteren. Een sclera lens is groter en gaat over de cornea heen. Hij rust op de sclera, ofwel het oogwit. De cornea wordt beschermd in een bedje van vocht. Dit biedt veel comfort en een optimale visus. 

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Refractieafwijkingen

Om scherp te kunnen zien is het belangrijk dat de lichtstralen die je oog binnenkomen precies op je netvlies samenvallen.
 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.