Wat is presbyopie?

Veel mensen van boven ‘een bepaalde leeftijd’ herkennen het wel; ongemerkt ga je hetgeen wat je wilt lezen steeds verder van je afhouden. De armen worden zogenoemd te kort. Hoe komt het dat je (vaak rond je veertigste) op een gegeven moment steeds meer moeite hebt om dichtbij scherp te stellen, vooral met lezen?

Om goed te kunnen focussen op voorwerpen dichtbij moet je ooglens zich boller maken (accommoderen). De ooglens wordt door de jaren heen minder elastisch waardoor dit steeds lastiger wordt. Het accommodatievermogen wordt minder. Dit is ouderdomsverziendheid; in vaktermen presbyopie.

Een leesbril of multifocale contactlenzen bieden hier de uitkomst. Wist je dat onze DreamLite nachtlenzen de enige nachtlenzen zijn die je ook in een multifocale uitvoering kan krijgen? Dit zijn onze DreamLite Zoom nachtlenzen. ‘s Nachts in, overdag uit! Zeg maar dag tegen die leesbril.

Zie ook

Oogaandoeningen

Het is niet altijd zo dat je minder scherp kunt zien omdat je een refractieafwijking hebt. Soms is er iets anders aan de hand.

 

Oogmeting

Je ogen meten kan op verschillende manieren. Een eerste meting wordt vaak met behulp van een autorefractor gedaan.

 

Bijziendheid

Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een oogfout waarbij je moeite hebt met scherp zien in de verte. Het dragen van een bril of contactlenzen met een min-sterkte kan dit corrigeren.